Frågor och svar

Här hittar du det vanligaste frågorna vi får

För bokning kontaktar man oss enklast på telefon 0645-51000 men det går också bra att skicka mail till info@viktklinik.se Väljer du att kontakta oss via mail behöver vi namn, personnummer, adress och telefonnummer samt vilket datum du önskar delta. Så länge startdatumet finns på hemsidan finns det platser kvar. Ska du ta med husdjur behöver du först göra en platsförfrågan då det endast finns två boenderum där djur är tillåtna och dessa är populära.

Priserna finns angivna under fliken ”” här på hemsidan. Klicka här för att komma dit.

Vi erbjuder avbetalning. Kontakta oss för mer information.

Det finns något som heter förebyggande sjukpenning och inför sin vistelse på Viktkliniken är det många som ansöker om det från Försäkringskassan. Ansökan görs via den egna husläkaren som tar ställning till om det är aktuellt och skriver ett utlåtande och skickar till Försäkringskassan. Inför besöket hos husläkaren är det bra att ha med sig en behandlingsplan från Viktkliniken för att förenkla ansökan. En sådan kan vi ordna även om du inte bokat in dig ännu och först vill se om du beviljas ersättningen. För att kunna skicka ut en behandlingsplan behöver vi ditt namn och personnummer samt vilket datum du är intresserad av att delta. Finns ingen garanti att man beviljas ersättningen och kostnaden för deltagandet betalar man fortfarande själv. Ersättning från Försäkringskassan är densamma som man skulle fått om man varit sjuk fast utan karensdag. Läs mer på Försäkringskassans hemsida. https://www.forsakringskassan.se/privatperson/sjuk/anstalld/forebyggande-sjukpenning-for-anstallda

Friskvårdsbidraget är en så kallad personalvårdsförmån. De flesta arbetsgivare godkänner att man använder sitt friskvårdsbidrag som en del av betalningen. Ofta vill arbetsgivare att du lägger ut kostnaden för friskvårdsinsatsen och sedan redovisar kvitto eller faktura för köpet. Du får sedan beloppet som beslutats insatt på ditt konto. Oftast i samband med ordinarie löneutbetalning. Om arbetsgivaren godkänner detta kan vi också faktura den del av kostnaden som täcks av friskvårdsbidraget direkt till arbetsgivaren.

Vi finns även med i portalerna Wellnet och Epassi, för er som använder friskvårdsbidraget den vägen.

Viktkliniken finns i Föllinge några mil ovanför Östersund. Kommer man inte med egen bil finns möjlighet till transfer från Östersund Centralstation eller Åre-Östersund Flygplats (OSD). Kostnad 395 kronor/resa. Det finns också en transferlösning som utgår från Stockholm och hämtar upp deltagare längs vägen. Kostnad 495 kronor/resa, dvs 990 kronor tur och retur. 
Kommer man med egen bil finns gott om plats att parkera bilen.

Man deltar efter sina egna förutsättningar. Inför vistelsen får alla deltagare fylla i en medicinsk hälsodeklaration. Hälsodeklarationen ligger till grund för läkarundersökning i samband med inskrivningen. Syftet med läkarundersökningen är inte att genomföra en fullständig hälsokontroll utan att bedöma om man som deltagare behöver ha några restriktioner för att undvika skada eller försämrat hälsoläge. T.ex. att man inte får överstiga en viss maxpuls, genomföra vissa övningar eller att kosten behöver anpassas från Viktklinikens ordinarie kosthållningsprogram.

Allt finns på plats som sängkläder, tvättmedel mm. Det man behöver ta med sig är eventuella mediciner, armbandsur, träningskläder för inom- och utomhusträning samt simhall. Stort fokus bär läggas på sköna, gärna väl ingångna träningsskor. Vi promenerar mycket och att få skoskav första veckan är inte kul. Vintertid kan det vara bra att ta med halkbroddar och sommartid myggmedel och regnkläder. Äger man inga regnkläder rekommenderar vi att man köper en billig regnponcho för 50-100 kronor hos Biltema, Clas Olsson, Rusta eller liknande och inte köper något dyrt plagg om man inte tror man kommer använda det efter vistelsen. Efter ett par dagars hårt arbete med annars vilande muskler kan dessa börja att ömma. Vi har du märkt att många av våra klienter är behjälpta av så kallad Diklofenak-kräm. Denna kallades tidigare för Voltaren men finns idag under flera olika namn och säljs receptfritt apotek och i handeln. Kan vara bra att ta med. Möjlighet till inköp under vistelsen är mycketbegränsade. Därför ofta bättre att ta med för mycket än för lite.

Vi har ingen uttalad inriktning t.ex. att man ska äta vegetarisk eller vegansk kost. Man väljer själv om man vill äta kött, fågel, fisk eller vegetariskt. Många är oroliga för att behöva gå hungriga under sin vistelse. Det är väldigt sällan deltagare gör det och en del har till och med ibland svårt att äta upp maten de har framför sig på tallriken. Viktklinikens filosofi är att man ska äta det man tycker om och att pina i sig pulverdieter eller mat man inte tycker om är aldrig en långsiktigt lösning. Maten ska vara så vällagad och god som möjligt och presenteras på ett trevligt sätt så att måltiden avnjuts, inte genomlids.

Födoämnesallergier fylls i den hälsodeklarationen som skickas ut efter att bokningen gjorts. Oftast behöver vi inte göra några specialinköp utan livsmedel som innehåller allergener kan enkelt väljas bort och ersättas av andra. I det fall man har en luftburen födoämnesallergi behöver man kontakta oss innan bokning för att stämma av detta med oss innan bokning görs. Beroende på typ- och omfattning av problematik kan vi göra anpassningar inom vissa gränser.

Alla deltagare lagar själva sina samtliga måltider under vistelsen. Undantaget om vi grillar eller liknande. Kyl, frys och skafferi är fyllda av råvaror och man planerar, närings- och kaloriberäknar själv sin måltid. Man får stöttning och inspiration från våra viktcoacher. Utöver stöttning från viktcoacherna deltar man vid flera föreläsningar med vår dietist där vi går igenom måltidsuppbyggnad och vad man behöver äta för mat för att kroppen ska må bra och få i sig det den behöver även om vi skruvar ned kaloriintaget.

Det finns två tvättstugor på Viktkliniken. I stora tvättstugan finns tre tvättmaskiner och där går det bra att tvätta dygnet runt. I den mindre tvättstugan finns två tvättmaskiner och där kan man tvätta mellan klockan 7-19. Tvätt- och sköljmedel finns på plats och inget man behöver ta med.

Inför vistelsen får alla deltagare fylla i en hälsodeklaration. Hälsodeklarationen ligger sedan till grund för läkarundersökning vid inskrivning. Undersökningens primära syfte är att ta reda på om man kan delta enligt ordinarie program eller om det behövs några anpassningar för att inte utsättas för skaderisk. Läkaren kan vid behov utfärda restriktioner som övrig personal har att förhålla sig till. Det kan vara att en viss maxpuls inte får överskridas, vissa övningar utföras eller restriktioner kring kosten. Ofta kan läkaren också klargöra att det inte finns förhöjd skaderisk även om deltagaren har problematik och klarar att delta vid programmet utan restriktioner. Viktkliniken har också en sköterska som kommer en gång i veckan och del av personalen är utbildade undersköterskor.

Att sluta röka och snusa är alltid bra. Dock inget vi rekommenderar att sluta med när man kommer till oss då det ibland kan bli lite för mycket i kombination med allt annat som är nytt. Ska man sluta röka i samband med deltagandet på hälsocamp rekommenderar vi att man påbörjar tobaksavvänjningen någon veckan innan man påbörjar sitt deltagande hos oss.

Viktkliniken har 34 vanliga boenderum med egen dusch och toalett samt 2 boenderum i ”röda stugan” med egen ingång dit det är tillåtet att ta med djur. Några av rummen är något större än de andra och används som dubbelrum om det kommer deltagare som önskar bo i samma rum. Sänglinne finns på plats och man bäddar och håller själv rent på sitt rum. Sängkläder byts en gång i veckan och önskar man fräscha upp dem oftare slänger man enkelt in dem i någon av våra fem tvättmaskiner.

I ”röda stugan” har vi två boenderum dit går det bra att ta med sig husdjur. Det är vanliga boenderum med egen dusch och toalett och finns inga speciella djurinstallationer. Dessa två rum har en egen ingång. Om möjlighet finns att ordna katt- eller hundvakt därhemma rekommenderar vi det då det blir enklare att fokusera på den egna viktresan. Är det inte möjligt är husdjuren välkomna. Dock kan de inte följa med in i huvudbyggnaden. Även om det är okej för deltagarna vid den aktuella hälsocampen kan det komma en person som är överkänslig vid ett senare tillfälle och därför är detta inte möjligt. Djuret måste klara av att vara själv ett par timmar. Ibland kan det vara en föreläsning en hel för- eller eftermiddag. Detta är inget problem då det alltid är paus för en bensträckare under dessa tillfällen och det finns möjlighet att kolla till att allt är som det ska och kanske också en kortare promenad. Vi har mycket lågintensiv träning där man skapar sitt egna upplägg efter dagens övriga schema. Det kommer inte vara några som helt problem att tillgodose behovet av promenader och husdjuren brukar vara uppskattat inslag av övriga deltagare.